Maak kennis met de orkesten van Harmonie Eendracht
Harmonie orkest
Ons harmonie orkest musiceert in de eerste divisie onder leiding van Frank Steeghs. De 65 muzikanten uit Meijel en de regio beleven veel plezier aan het instuderen van een gevarieerd scala aan muziek op hoog niveau. De agenda bevat diverse jaarlijkse concerten. Iedere twee jaar nemen we deel aan het Peeltoernooi en ook concertconcoursen gaat ons orkest niet uit de weg. We zoeken telkens naar nieuwe unieke projecten en verrassende samenwerkingen. Populair bij het brede publiek is de concertformule “Wor Méél gröts op is”. Ook bij officiële gelegenheden in de Meijelse gemeenschap draagt ons orkest haar muzikale steentje bij.
Repetitie: Donderdag | 20:00 tot 22:00 uur | D’n Binger
Jeugdorkest
Heb je ongeveer een half jaar tot een jaar les op een instrument? Dan ben je welkom bij ons jeugdorkest! Hier leer je muziek maken en optreden onder leiding van dirigente Pam van den Hombergh. Je treedt op tijdens concerten met de eigen vereniging en andere jeugdorkesten, het solistenconcours en de Play-in Peel en Maas. Ook neemt ons orkest regelmatig deel aan concoursen met jurybeoordeling. Niet muzikale activiteiten ondernemen we regelmatig, zoals een bezoekje aan de bios of een jeugdkamp.
Repetitie: Vrijdag | 18:30 tot 19:30 uur | D’n Binger.
Beatz
Ben jij een kei in ritmes en drum je altijd mee op muziek? Dan is Beatz het orkest voor jou! Deze jonge enthousiaste groep slagwerkers werkt onder leiding van Frank Schreurs aan het instuderen van uitdagende muziekstukken. Je werkt hierbij aan het beheersen van de verschillende slagwerkinstrumenten en leert samenspelen. Skills die goed van pas komen voor een concertslagwerker bij een harmonieorkest. We presenteren ons jaarlijks bij optredens binnen en buiten Meijel. Ook hebben al onze slagwerkers een onmisbare rol bij het jeugdorkest.
Repetitie: Vrijdag | 17.30 tot 18:30 uur | D’n Binger.
Zij staan onder leiding van
De organisatie
Bij Harmonie Eendracht staan de leden aan het roer. Jong en oud is actief voor onze club in allerlei commissies. Zo leert de jeugd al jong wat komt kijken bij het besturen van een vereniging en ontstaat er veel draagvlak voor activiteiten. De commissies werken met een eigen begroting en dragen hiervoor verantwoordelijkheid af aan het bestuur waarvan in vrijwel alle commissies een afgevaardigde zit.
Bestuur Harmonie Eendracht:
- Sibbe Gielen (Voorzitter)
- Gerard Berns (Penningmeester)
- Lidy Vervoordeldonk-Verstappen (Secretaris)
- Marlie van der Elsen (Bestuurslid)
- Luke Franssen (Bestuurslid)
- Jolijn Steeghs (Bestuurslid)
- Lotte Thijssen (Bestuurslid)
Info & vragen?
Meer informatie over de commissies, lidmaatschap of instrumenten, vindt u in ons huishoudelijk reglement dat binnenkort op deze pagina te downloaden is. U kunt ook contact opnemen met onze vereniging via het contactformulier.
Commissies
Jeugdcommissie | Sponsoring PR | Donateursactie | Dankjewelconcert | Muziekcommissie | Instrumentarium | Archief | Damescomité | Jaarmarkt | Solistenconcours | Sint Caecilia | Oudjaarsconcert
Historie
Kastelein en hotelhouder Louis Meulemans wil in februari 1919 een muziekvereniging naast zijn toneelvereniging. Oud-burgemeester Boerenkoning Jan Truijen sluit zich onmiddellijk bij de hotelhouder aan en zegt:
“We moeten een fanfare hebben tot opluistering onzer feesten, we moeten bij het volk liefde tot de muziek zien op te wekken. Wat in andere dorpen mogelijk is, zal in Meijel niet mislukken.”
Na twee maanden collecteren zijn er voldoende instrumenten om van start te gaan. Dit gebeurt onder leiding van instructeur Van Leeuwen (kapelmeester 2e Infanterie Reg. Venlo), die de Neerkantse onderwijzer Sevens als dirigent begeleidt. In 1921 neemt de Meijelse schoenmaker J.C. Vaes de muzikale leiding over. Ook geeft hij les aan nieuwe muzikanten en wel in zijn werkplaats.
Vanaf het begin is de muziekvereniging een graag geziene gast in Meijel. Burgemeesters en andere notabelen zijn er lid van. Ze geven serenades bij gouden bruiloften en bijzondere gelegenheden. Ze organiseren muziekfeesten in de openlucht. Ook optochten en processies voorziet ze van muziek en ze haalt neomisten van huis af. Na promoties in 1922, 1923 en 1925 belandt de Fanfare Eendracht in 1927 voorlopig in de Afdeling Uitmuntend.
Vele keren per jaar trekt de fanfare uit, tot de Tweede Wereldoorlog tot rust dwingt. Na de oorlog staat het korps weer op. Ze doet dit met oudleden en jongeren, met in Heibloem geleende instrumenten. Na veel inzet weet zij al snel nieuwe eigen instrumenten te kopen. Dit verandert het karakter van de vereniging. Want hiermee wordt in 1947 de fanfare omgezet naar een harmonie.
Ook het uiterlijk van de groep wijzigt: rond 1960 lopen voorop dragers met twee schellenbomen en een nieuw vaandel. In 1963 komt daarachter een drumband. En in 1964 verruilt het korps haar uniformpetten voor volledige uniformen.
In 1953 neemt Jan van der Peet het dirigeerstokje over van J.C. Vaes. Deze wordt op zijn beurt in 1964 opgevolgd door Math van Dooren.
De vereniging blijft veranderen. Zo besteedt zij het opleiden van muzikanten steeds meer uit. Eerst aan de Weerter Muziekschool en vanaf 1973 aan Kreato uit Thorn. De concerten en serenades blijven nog wel. Maar in 1965 haalt zij voor het laatst de neomisten af. En in 1978 vindt voor de harmonie de laatste processiemars plaats. Eind jaren zestig verschijnt er een uit Eindhoven afkomstige stadskiosk op het Alexanderplein. Vanaf deze locatie vinden tot 1975 veel concerten plaats. Zo ook de eerste editie van de Meijelse Muziek Manifestatie die enkele jaren zal plaatsvinden.
Naast het maken van muziek is ook het organiseren van activiteiten ten behoeve van de verenigingskas een terugkerend thema binnen de vereniging. Beierse Avonden, kienavonden, de Wielerzesdaagsen en Boerenbruiloften passeren de revue.
In 1979 begint de harmonie aan een muzikale opmars in niveau. Onder leiding van Henry Adams gaat zij in 1980 op concours in de 2e divisie en bereikt hier een 1e prijs met promotie naar de 1e divisie. In 1982 maakt zij de stap naar de afdeling uitmuntendheid. In 1985 ontvangt zij een 1e prijs met promotie naar de ereafdeling. Ook mag zij in 1986 deelnemen aan het landskampioenschap waar zij de wimpel mee naar huis neemt. In oktober 1989 promoveert de harmonie (dan onder leiding van Jos van de Braak) naar de superieure afdeling. Zij doet dit met een 1e prijs met lof. Als zij in januari tijdens het landskampioenschap de wimpel haalt is het groot feest in Meijel.
Wanneer de harmonie haar 75 jarig bestaan viert, ontvangt zij op 7 mei 1994 uit handen van Burgemeester Vos de Koninklijke Erepenning uit naam van de Koningin.
Sinds het verblijf in de superieure afdeling neemt Harmonie Eendracht iedere 4 à 5 jaar deel aan het bondsconcours en haalde hier twee maal lof der jury. Daarnaast neemt het orkest regelmatig deel aan het Peeltoernooi. Verder blijft het orkest zoeken naar unieke projecten. Prachtige voorbeelden hiervan zijn de concerten met Lee Towers en Marco Bakker, of de samenwerking met het Limburgs Symfonie orkest. In 2006 werd hieraan het prachtige concept “Wòr Méél Gröts op is” toegevoegd. Dat in 2019 haar 8e editie gaat meemaken ter ere van het 100 jarig jubileum.
Om geld te verdienen voor de vereniging neemt ze in 1998 de organisatie van de Meijelse Jaarmarkt over van de ondernemersvereniging.
Na het afscheid van Jos van de Braak neemt in 2000 Stefan Outjers de muzikale leiding voor zijn rekening. Sinds 2010 is deze in handen van Frank Steeghs.